Az éves szabadnapok mennyisége minden munkavállaló számára fontos, hiszen annak tudatában a hétköznapi taposómalommal is könnyebb megküzdeni. Tört évek vagy munkahelyváltás esetében azonban bonyolultabb a helyzet, de van megoldás.

A szabadság tudata

Munkavállalóként az egyik legkomolyabb lemondás a szabadságunkat érinti, hiszen a tanuló évekhez képest jóval ridegebb, szabályozottabb közegbe kerülünk. Ettől kezdve mindenki átáll a jellemzően napi 8 órás munkaidőre és ez alapján osztja be hétköznapjait, a hétvégi pihenés pedig rövid időn belül képes felértékelődni. A szabadság persze a munkavállalókat is megilleti, hiszen kortól, munkában töltött évektől és más tényezőktől függően, törvényesen jár egy adott mennyiségű szabadnap az egész évre elosztva.

A dolog szépséghibája, hogy a szabadnapok nagyjából kétharmadával a munkáltató rendelkezik, így egy szigorúbb közegben nehezebben oszthatjuk be saját magunknak az éves pihenést. Szerencsére azonban a cégek többsége viszonylag rugalmasan kezeli ezt a kérdést. Bár sokszor jó előre igénylik a tervezetet, de ők is tisztában vannak vele, hogy dolgozóik számára kifejezetten sokat jelent a szabadnapok és a várható pihenés tudata, mely teljesítményüket is javíthatja.

Munkába álláskor mindenképpen érdemes mielőbb tisztázni, hogy hány szabadnap jár nekünk az adott évre, hiszen az információ birtokában a tervezés is egyszerűbb. Az online elérhető kalkulátorokkal akár mi magunk is pár kattintással kideríthetjük hányadán is állunk, de a munkahelynek is kötelessége tájékoztatni minket. Érdekesebb kérdés, hogy mi történik akkor, ha év közben állunk munkába vagy állunk munkahelyet, hiszen ez a szabadnapok számára is hatással van. Az időarányos szabadság kalkulátor ezt is megoldja.

Tört év, tört szabadnapok

Az említett kérdéssel kapcsolatban azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a szabadság csak az adott évben munkában töltött napok után jár, így tehát az év közben munkakezdés az aktuális szabadságot is lerövidíti. Így tehát ha valaki fél évet dolgozik csak le, akkor szabadnapokból is csak a fele jár. Ez persze ez egyik legegyszerűbb példa, sok más esetben ez ugyanakkor jóval komolyabb utánaszámolást igényel, még ha az időarányos szabadság kalkulátor segíthet is.

Az alapszabadság mellett ráadásul különböző kedvezményekkel is számolnunk kell, hiszen korkedvezmény, gyermekek utáni pótszabadságok és más plusz előnyök is növelhetik szabadnapjaink számát. A tört év természetesen erre is hatással van, hiszen a munkában eltöltött idő a komplett szabadságunkat érinti, nem csupán az alapvetően is kijáró mennyiséget. Az időarányos szabadság kalkulátor pár kattintással megoldja az egyenletet, de adott esetben mi magunk is számolgathatunk.

A kalkuláció alapját a teljes évre nekünk járó szabadnapok száma jelenti, alapszabadsággal és plusz napokkal együtt. Az arányosításhoz ezt a számot kell elosztanunk 365-tel, majd az így kapott számot megszorozni az évből még hátramaradt napok számával. Az így kapott tört számot felfelé vagy lefelé kerekítve kapjuk meg időarányos szabadságunkat. Bár a formula nem túl bonyolult, az időarányos szabadság kalkulátor továbbra is gyorsabb és hatékonyabb megoldást jelent.

Tervezzünk előre

A nyár közeledtével már nagyjából mindenki tisztázhatta, hogy mikor veszi ki szabadnapjai egy jelentős részét, hiszen a vakáció erre kiváló alkalom. A munkaerőpiac ilyenkor egyébként is felbolydul, hiszen például a diákmunka Budapest városában is sokak számára elérhető, így a nyári szabadságok során egyfajta időszakos munkaerő csere is megfigyelhető. Esetünkben most azonban mindenképpen a szabadnapok az érdekesek és a velük való pontos tervezhetőség.

Ha valaki ezekben a hónapokban áll munkába, vagy nyár környékén vált munkahelyet, a nyári szabadságok kérdése problémásabb lehet. Egyrészt az éves szabadságot időarányosan vehetjük ki, de erről már esett szó, hiszen a munkában töltött napok is számítanak. Másrészt a próbaidő során sok cégnél nem kedvelik, ha a munkavállaló szabadságra megy. Az időarányos szabadság kalkulátor segíthet eldönteni, hogy érdemes-e rögtön munkába állni, vagy a nyár okán inkább várni 1-2 hónapot.

A munkából megszerezhető jövedelem a dolgozók számára lényegében szó szerint létfontosságú, így a szabadságokkal is érdemes úgy sáfárkodni, hogy ne keltsük azt a benyomást mely szerint folyamatosan csak a pihenést várjuk. Az időarányos szabadság kalkulátorral könnyen és gyorsan kiszámolhatjuk a terveink alapjául szolgáló szabadnapok számát, ezek birtokában pedig hatékonyabban tervezhetjük meg az éves pihenésünket, még ha az esetleg nyárról el is tolódik idén.